Nagy a kavarodás a januárban életbe lépett palackvisszaváltó rendszer körül

Megosztás

Az országgyűlési döntés még 2020-ban megszületett, eszerint tavaly júliusban kellett volna élesíteni az új palackvisszaváltási rendszert. Hazánkban persze a fél éves késedelem egész jónak számít, így hivatalosan 2024. január 1-jén, néhány nappal ezelőtt indult útjára a visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási szisztémája. Finoman szólva, jócskán agadnak vele gondok.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. (NHSZ) szolnoki ügyvezetője, Lits László a Szoljon-nak azt mondta, visszaváltás céljából egyelőre senki ne gyűjtse feleslegesen a régebbi műanyag italospalackokat.

„Egyelőre továbbra is a „Tapossa laposra” rendszer működik a műanyagüvegek tekintetében. A későbbiekben azonban fontos lesz kevésbé megrongált állapotban gyűjteni a PET-palackokat, melyeken nem sérül az újonnan bevezetésre váró vonalkód, ugyanis ez alapján kapja vissza a vásárló a „REpontokon” a betétdíjat” – tette hozzá.

A Qubit egyébként január 2-án négy tonikosüveggel és három sörösdobozzal állította kihívás elé a rendszert a szó szoros értelmében. Kiderült, hogy a teszthez használt említett palackok még(!) nem visszaválthatóak, ettől az automata szó szerint megbolondult és portugál nyelvű bónt nyomtatott ki.

„A csomagolásvisszaváltó automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló, más palack, doboz nem. A visszaváltó berendezésekbe olyan palackot bedobni, amely nem felel meg a követelményeknek, a beüzemelést követően is károkat okozhat” – áll az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében.

A probléma ott van, hogy az új előírások kizárólag azokra az italokra, palackokra, üvegekre vonatkoznak, amelyen a gyártó a csomagoláson azt feltüntetni. Értelemszerűen ez január első napjaiban még nem történt meg, tehát kvázi teljesen felesleges használni az automatákat, csak a baj lesz belőle.

Jó kérdés tehát, hogy miért kell január eleji rendszerindítással akarva-akaratlanul megtéveszteni a fogyasztókat.

Az érvénybe lépett rendelet a kötelezően visszaváltandó termékeket illetően úgy fogalmaz, a tej és tejalapú italtermék kivételével a fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék fogyasztói, közvetlen, műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, palack vagy doboz formájú, nem újrahasználható vagy újrahasználható csomagolásokról van szó, amelyek minimum 0,1, maximum 3 literig terjedő űrtartalommal bírnak.

Képek: MTI/Hegedüs Róbert

Kapcsolódó cikkek